Vélemény: Miért cseréljük le a rendőröket hivatásos határőrökre?

Ezt az eszmefuttatást egy barátomtól kaptam levélben, és mivel sokat írok én is a témáról, nektek is érdekes lesz.

Remélem, nem tőlem hallod először, hogy Magyarországon tulajdonképpen a rendőrök őrzik a határt. Azaz nincs külön „Határőrség”, mivel az egykori határőrség és a rendőrség szervezete egyesült. Ez a folyamat még a schengeni határhoz való csatlakozás idején zajlott le, 2008 januárjától beszélhetünk integrált rendőrségről és határőrségről.

Annak idején sokan fanyalogtak, hogyan lesz ez majd a gyakorlatban. Még úgy is sok kérdést felvetett a két testület teljes összeolvadása, hogy volt a szomszédban jól működő példa. Hiszen Ausztriában is megtörtént a hasonló funkciójú szervezetek összevonása, ennek tapasztalataiból akár mi is profitálhattunk volna.

A nagy változást végül az összevonások mellett megváltozott személyi feltételek, vezetőcserék, leszerelések, nehézkes költözések, újabb és újabb rendeletek kísérték. Az, hogy hová tűntek és mivel foglalkoznak ma az akkoriban leszerelt határőrök, hogy mi lett a szükségtelenné vált felszerelésükkel, jó lenne pontosan tudni…

Ahogyan az is fogós kérdés, hogy megérte-e váltani két szervezetről egyre?

Ami az állomány leterheltségét illeti, nem igazán. A tények magukért beszélnek: 2015-ben például hétszázzal kevesebben őrizték a magyar határt, mint korábban. Ez pedig még akkor is óriási leterheltséget jelez, ha a határőrök a híradások szerint korszerű eszközökkel, például modern hőkamerákkal, éjjellátókkal és terepjárókkal rendelkeznek. Bármennyire is örülünk ennek, attól még nem lesznek többen, sőt, vannak olyan helyek, ahová az időszakos átcsoportosítások idején már most is jóval kevesebb rendőr jut, mint kellene.

A feladatmennyiség ugyanis nem lett kevesebb, sőt… Hogy finoman fogalmazzak, az eltelt 10 évben sok merőben új kihívással kellett szembenéznie a határőrségnek. És nem csak a magyar határon. Olvasom, hogy vannak rendőrök, akiket a macedón-görög és szerb-bolgár határ megerősítésére delegáltak. Szóval, ha a migránsokkal kapcsolatos problémákra gondolok, az csak megerősíti a véleményemet, hogy sokkal jobb lenne, ha hivatásos határőrök őriznék a határt rendőrök helyett.

Persze nem a régi, ma már korszerűtlennek számító formájában kellene a határőrséget újjáéleszteni. Ez nem csak értelmetlen, de alighanem kivitelezhetetlen vállalkozás is lenne. „Csupán” a rendőrségtől kellene valamilyen formában függetleníteni a szervezetet.

Össze is foglalom, miért gondolom, hogy jobb lenne egy külön határőrség:

  • A hivatásos határőröket jobban fel lehetne készíteni speciális feladataik ellátására, mint a rendőröket, akiknek alapvetően nem ez a dolguk.
  • A felszerelésük is jobban elkülönülhetne a rendőrökétől, hiszen egészen más célokat szolgál.
  • A rendőrségtől független határőrök csak azzal foglalkozhatnának, ami a dolguk: a határ őrzésével.
  • Nagyobb szerepet kaphatna toborzásnál a helyismeret, így a helyieknek is vonzó perspektíva lenne a határőrség kötelékébe tartozni.

Mindehhez csak ennyit fűznék hozzá: ha belátod, hogy szükség lenne egy önálló határőrségre, tudd, hogy a politikusok nem osztják a véleményed. A Fidesz és az MSZP együtt rombolta le az intézményt, a többi baloldali törpepártnak ilyen „triviális” problémák már eszükbe sem jutnak.

 

Azért akad olyan, aki képviseli ezt: olyan jobbikos politikusok, akik évek óta igyekeznek felhívni a figyelmet erre a problémára, és nem csak kampányidőszakban. Vona Gábor, Volner János és Sas Zoltán nemrég kerekasztal-beszélgetésen kérték ki erről a szakmabeliek véleményét, és ez már nem az első eset volt – eközben azonban a többi párt úgy gondolja, önálló, jól felszerelt határőrségre nincsen szükség.

 

Ezt a migrációs riogatásra való tekintettel eléggé furcsának találom…

Mit gondolsz a cikkünk tartalmával kapcsolatban?

Kérünk szavazz az alábbi lehetőségek egyikére, hogy még jobb cikkeket készíthessünk Neked!

Teljesen egyetértek
Nem tudom eldönteni
Nem értek egyet

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

5/5 1 értékelés
1 értékelésX
Hazugság! Dehogy is! Középszerű! Egyet értek! Nagyszerű!
0% 0% 0% 0% 100%
2018-03-17T15:53:31+00:00