Tűzoltó leszek… ja, inkább mégsem.

Gyerekként legtöbben úgy érezzük, hogy tűzoltónak lenni menő. Nagyon sok gyerek, főként kisfiú álma, hogy felnőve tűzoltó lesz, egy igazi hős, aki bemegy a tűzbe, megment másokat, elhárítja a veszélyt. Az emberek ünneplik, köszönetet mondanak neki, ő pedig mosolyogva és hősiesen végzi munkáját a mindennapokban.

Aztán ezek a gyerekek felnőnek, és amikor pályaválasztás előtt állnak, talán eszükbe jut, hogy valamikor tűzoltók akartak lenni. De amikor komoly döntésekre kerül a sor, és megnézik, mennyit is keres egy tűzoltó, valószínűleg nagyon gyorsan letesznek erről az álomról.

Sok veszély és felelősség

Mivel is jár az, ha az ember tűzoltó? A munkája során számos veszélynek kell kitennie magát, olyan helyzetekben kell helytállnia, amik elől a legtöbb ember inkább menekülni igyekszik. Példamutatóan kell élnie, meg kell felelnie egy sor feltételnek, illetve elvárásnak, kockáztatnia kell az életét másokért.

Ezért azt gondolhatnánk, hogy hihetetlen komoly anyagi megbecsülést kapnak, hiszen ki más érdemelné meg jobban a magas fizetést, mint ők? Illetve ki lenne hajlandó ezt napi szinten csinálni, ha nem lenne kellőképpen honorálva? Hát a tűzoltók.

Minden, csak nem kifizetődő

Úgy tűnik, tűzoltónak lenni ma Magyarországon minden, csak nem kifizetődő. Aki eddig azt gondolta, hogy ezek az emberek jól élnek abból, hogy kockáztatják az életüket napi szinten, az hatalmasat tévedett. Az Egységes Tűzoltó Szakszervezet (ETSZ) nemrég közzétett bejegyzésében szerepel egy kép, ami egy bolti eladó álláshirdetést ábrázol, havi közel 258 ezer bruttóért. A cikkben ezzel állítják szembe, hogy a tűzoltók havonta 229 ezer forint bruttót kapnak kezdőként (ebben már a pótlékok is benne vannak).

Gondoljuk át egy percre, hogy azért a hatalmas összegért vajon mennyire éri meg tűzoltónak menni? Mekkora felelősség terhel vajon egy bolti eladót, és mekkora egy tűzoltót? Nyilvánvalóan össze sem lehet a kettőt hasonlítani, valamiért mégis az a nagy helyzet, hogy a bolti eladó fizetése magasabb.

Miért is megy valaki itt tűzoltónak?

Nos, nem a pénzért, az nyilvánvaló. Leginkább hivatástudatból. Sajnos azonban a hivatástudatból nem lehet megélni, ezért bármennyire is szeretne valaki tűzoltó lenni, ilyen alacsony fizetések mellett egyre kevesebben döntenek úgy, hogy ezt a pályát választják. Már most is gondokat okoz a tűzoltók létszámhiánya, ha a jövőben nem történik változás a fizetéseket illetően, könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy nem lesz utánpótlás.

Kérdés, hogy vajon Magyarországon mikor fogják végre elismerni azt a munkát, amit a tűzoltók végeznek, és mikor fognak rájönni, hogy mekkora károkat okoz az anyagi megbecsülés hiánya?

Mit gondolsz a cikkünk tartalmával kapcsolatban?

Kérünk szavazz az alábbi lehetőségek egyikére, hogy még jobb cikkeket készíthessünk Neked!

Alapvetően egyetértek
Részben egyetértek
Nem értek egyet

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

5/5 4 értékelés
4 értékelésX
Hazugság! Dehogy is! Középszerű! Egyet értek! Nagyszerű!
0% 0% 0% 0% 100%
2018-03-18T20:43:50+00:00