Rendőr kolléga! Te mennyire élvezed, hogy végrehajtónak használnak?

Egy volt nyomozó nemrég úgy fogalmazott az Alfahírnek adott interjújában, “most megéri rendőrnek lenni”, mert a fizetés nem rossz – cserébe persze több a munka, “nagyobb teher ezt a hivatást űzni”.

Értem, hogy mire gondolt.

És érted te is, ha követed a híreket.

Nem arról van szó, hogy a túlórákkal vagy éppen a szolgálati időkkel hogyan variálnak, hogy ne kelljen még többet (értsd, korrekten) fizetni.

Nem, a probléma pontosan az, amit ugyanez a nyomozó elhint: hogy nem rendőri feladatokat is el kell végezni,  „de ebben a parancsuralmi rendszerben ezt nem lehet megtagadni”.

Milyen feladatokról lehet szó?

Soroljam még, vagy dereng?

Mondanám, hogy egy lépésre vagyunk attól, hogy politikai szerepvállalás miatt tartóztassanak le ellenzékieket. De gyakorlatilag az a láb már a levegőben van.

Akkor állj meg most egy pillanatra, és kérdezd meg magadtól: vajon a rendőrök szívesen csinálják ezt?

Szerinted azért öltöttük magunkra az egyenruhát, hogy ellenzéki aktivistákat vegzáljunk? Hogy azt felügyeljük, ahogy más pártok plakátjait lefestik? Hogy aláírásgyűjtéseket akadályozzunk, hogy gimnazistákat zaklassunk?

Tudod, mit mondott annak idején az MTV székházát védő parancsnok, amikor arra utasították, hogy maradjon az épületben?

„Nem fogunk megdögleni ebben a kurva épületben!”

Ez az épület képletesen most sem más, mint akkor volt. Ez az épület nem egy székház, hanem egy rendszer, amely elvárja, hogy aki egyenruhát ölt, robotként, kutyaként kövesse az utasításokat.

„Vannak a politika és a hatalom számára érzékeny ügyek, ahol mindennemű szakmaiságot nélkülözni kell, és a politikát kell kiszolgálni. Pályafutásom alatt a politika ilyen jellegű szoros kontrollját még soha nem éreztem, mint most”,

idézem ismét a nyomozót.

Igaza van Volner Jánosnak, amikor azt mondja

„Csak büdös, harmadik világbeli diktatúrákban kényszerítenek arra közintézményeket, hogy megpróbáljanak leszámolni az ellenzék vezető erejével.”

Biztos vagyok benne, hogy azok nagy többsége, akik a törvényes rend védelmére esküdtek fel, nem úgy tették ezt, hogy számítottak az apróbetűre: a rendet kádári értelemben kell venni.

Sajnos a helyzet egyáltalán nem kecsegtet jó kilátásokkal. Jelenleg – tudtommal, de javítsatok ki – a Jobbik az egyetlen olyan párt, amely a korkedvezményes nyugdíj visszaállításáért küzd. Amely visszaadná a szolgálati lakásokat. Amelyik annak ellenére, hogy ugyanannyi, sőt talán rendőrségi vegzálás érte az elmúlt években, mint bármely más pártot, mégsem ellenfélnek tekinti az egyenruhásokat, hanem inkább visszaadná a becsületüket.

Sok rendőr érezheti ma úgy, hogy egyszerűen a hatalom eszközévé vált. Nem oktalanul.

Az egyetlen jó hír az, hogy nem kell parancsot megtagadni, hadbíróság elé állni vagy leszerelni, ha a lelkiismeret már nehezen bírja a kézivezérlést. Mert április 8 már egészen közel van…

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

4.2/5 70 értékelés
70 értékelésX
Hazugság! Dehogy is! Középszerű! Egyet értek! Nagyszerű!
11.4% 2.9% 4.3% 20% 61.4%
2018-02-19T10:11:54+00:00