Nyeregből vigyáznak ránk: a lovas polgárőrök

A rendszerváltás után az ismertté vált bűncselekmények számának ugrásszerű növekedése következtében a lakosság részéről megnövekedett az igény, hogy a hivatásos rendvédelmi szerveken kívül a helyi érdekeket és a közbiztonság céljait szolgáló önvédelmi csoportok jöjjenek létre. A kétezres évek elejétől kezdve egyre több lovas önkéntes is csatlakozott a vidéki önvédelem elsődleges eszközének tekintett polgárőrség helyi csoportjaihoz, a számuk – 2018. januári adatok alapján – 1017 fő, 745 ló hátán, 197 településen országszerte.

Önszerveződő polgári védelem

Bár évszázados hagyomány hazánkban, hogy a nagyobb települések helyi szerveződésében polgári védelmet biztosítanak maguknak, az első hivatalos, önkormányzattal is együttműködő polgárőr-csoport 1988-ban (azaz kerek 30 éve) Zsombor György kezdeményezésére jött létre, Nagytétényi Védegylet néven. A szervezők gyorsan belátták, hogy az ilyen jellegű – elsősorban megelőző illetve tettenérés-jellegű védelmező tevékenységet – összehangoltan, általános érvényű elvek mentén, a többi hasonló céllal létrejött csoporttal összeszervezetten érdemes végezni.

Az 1980-as évek végén a spontán, helyi kezdeményezésre létrejövő civil önvédelmi csoportok egymás után alakultak meg. Közös, összehangolt munkájukat az 1989. évi 2. tv. tette lehetővé, innentől szoros összefogásban folytatták önként vállalt szolgálatukat és a közvéleményben is kezdett ismertté és elismertté válni a munkájuk. 1991-ben megalakult az Önvédelmi Szervezetek Országos Szövetsége (ma Országos Polgárőr Szövetség). Napjainkban kb. 80.000 fő gondoskodik társadalmi munkában, a Szövetség keretein belül arról, hogy megóvják polgártársaik vagyonát, testi épségét illetve a közvagyont.

Még jobb, a „belóg” a lóláb

A kétezres évek elejétől vannak feljegyzések arról, hogy az OPSZ keretein belül országszerte néhány önkéntes lóháton teljesített polgárőr szolgálatot. 2005-től elindult a lovas polgárőr szolgálat szervezetté tétele és két évvel később a saját lóállomány alapjait is megvetették a somogysárdi ORFK-ménes felszámolásakor azzal, hogy az ottani lovakat az OPSZ-nek (13 polgárőr egyesületnek) adományozták, valamint felszerelést is biztosítottak a lovak tartásához és szolgálatba állításához. Mindezek ellenére a lovas polgárőrök nagy része saját tulajdonú és saját költségen tartott lovaikon teljesítenek szolgálatot.

A lovas polgárőrök nem csak a lakott területek védelméből veszik ki a részüket. Más rendészeti szervekkel együtt működve különféle kiemelt területek védelmét is ellátják. Jó példa erre a friss hír, amely szerint együttműködést alakított ki a Tenkes Lovas Sport Hagyományőrző Polgárőr Egyesület a Drávaszabolcsi Határrendészettel, melynek köszönhetően 2018. február 17-től a lovas polgárőrök szolgálatot látnak el a Drávaszabolcs-Beremend közötti határzónában.

Miért hatékonyabbak a lovas polgárőrök?

A ló nagyszerű társa az embernek, hiszen rendkívüli erejével, kitartásával, testfelépítésével és képességeivel olyan távolságokra képes eljuttatni, olyan felszíni viszonyok, időjárási körülmények között, ahova és amelyek között se gyalog, se gépjárművel nem mehetne el. Havas hegyi utakon, tengernyi sár közepette, porzó síkságokon, ha lóval nem lehet közlekedni akkor sehogy sem.

A ló hátának magasából az ember látóköre megnő, nem csak messzebbre lát el, de magasabbról lát rá dolgokra. A ló hátán ülő önkéntes védelmező bepillanthat a lezárt nyaraló kerítése mögé és felfedezheti a betörés nyomait, megláthatja a magányos idős embert elcsúszva saját kertjében. Összességében hatékonyabban képes megfigyelni, de gyorsabban tud reagálni is, ha szükséges.

Ehhez azonban az kell, hogy a szolgálatot vállaló lovas magasan képzett és tapasztalt legyen, a lovával kiemelten szoros összhangot ápoljon. Könnyen előállhatnak helyzetek, amelyben ló és lovasa szokatlan, ijesztő vagy éppen veszélyes körülmények közé kerülve is együtt kell tudjon működni, helyt kell tudjon állni, sőt képes legyen segítséget nyújtani, ha kell.

Mit gondolsz a cikkünk tartalmával kapcsolatban?

Kérünk szavazz az alábbi lehetőségek egyikére, hogy még jobb cikkeket készíthessünk Neked!

Alapvetően egyetértek
Részben egyetértek
Nem értek egyet

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

0/5 0 értékelés
0 értékelésX
Hazugság! Dehogy is! Középszerű! Egyet értek! Nagyszerű!
0% 0% 0% 0% 0%
2018-04-07T14:49:50+00:00