Nem tökmindegy, ki őrzi a határt? Hisz sokadrendű feladat. Vagy várjunk csak…

„Mesélte a vejem, mit éltek át a határon mikor levitték őket. Magasles ablak nélkül, mínusz 6 fok éjjel megfelelő ruha, kaja és meleg ital nélkül!” Egy a több száz hozzászólásból, amit az elmúlt hetekben kaptam. Persze, kedves olvasó, ha te csak a kormánymédiát követed, nyilván mindjárt kijelented, hogy ez egyszerűen hazugság.

Sok kommentelő egyenesen azzal jön, hogy szerintük kamu képek azok, amiket nem egyszer maguk a határőrzésre kivezényelt rendőrök készítettek. Ez nem mást jelent, mint hogy a kormány üres állításainak jobban hisznek, mint azoknak, akik a határt őrzik, értük, az ő biztonságukért. „Ne hisztizzenek” és „önként vállalták, szereljenek le, ha nem tetszik”.

Az elmúlt években rengeteg kollégával beszéltem, sok olyannal is, aki bizony ilyen körülmények között őrizte a határt. Akit órákig furikáztattak, hogy aztán egy semmire sem jó „szemeteszsákban” álljon az esőben, fagyban egy olyan vidéken, ahol életében nem járt korábban.

Persze, a körülmények mostanra javultak – lettek melegedők, komfortosabb lett az elhelyezés. De nem mindenhol. A migránsválság több éve alatt nem sikerült megoldani azt, hogy ne véletlenszerűen kelljen áthelyezgetni rendőröket, hogy ne legyen teljes a káosz.

Mert biztos hazugság, sőt, a szervezettség jele volt az is, hogy tavaly ősszel 300 próbaidős (!) rendőrt hajnalban, az ellátás előzetes biztosítása nélkül (!) vezényeltek úgy a határra, hogy ott közölték velük, az ünnepekre is maradnak (!).

„Mindegy, milyen az egyenruhája?”

Immár több mint egy évtizede nincsen önálló határőrség Magyarországon – az MSZP és a Fidesz egyetértésben szüntették azt meg 2007-ben.

De miért baj ez? Hisz a legtöbb határőrből rendőr lett, szóval egyszerűen más gúnyában védik a végeket, nem?

A Jobbik koncepciója nem levegőből kapott, az elmúlt kormányokkal ellentétben szakpolitikusaik, folyamatosan egyeztetnek a szakmai szervezetekkel. Erre jó példa az a februári kerekasztal, ahol a szakpolitikusok mellett maga a pártelnök is részt vett, meghallgatva azokat, akiknek első kézből származó tapasztalatuk van a határok őrzéséről.

Itt Sas Zoltán, a párt Nemzetbiztonsági és rendvédelmi kabinetének elnöke arról beszélt: káros, ha túl nagy politikai nyomás van a rendvédelmi szerveken. Márpedig kifejezetten a rendőrségnél ez a politikai nyomás hatalmas – erről nemrég írtunk is.

És nem csak erről van itt szó, hanem a szaktudásról, felkészültségről is. A rendőröknek nem hibája, hogy nincsenek határvédelmi feladatokra felkészülve, kiképezve, hogy az ellátás, a felszerelés biztosítása, egyáltalán a szervezettség sokszor még mindig kaotikus.

Pénz lenne rá, csak most a túlórákra fizetjük ki

A Fidesz legutóbb 2016-ban szavazta le az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságán az önálló határőrség visszaállításáról szóló jobbikos határozati javaslatot.

A párt szerint egy önálló, a rendőrségtől független határőrségre van szükség, amelynek tagjai megfelelő helyi- és terepismerettel rendelkeznek. Amolyan hibridmegoldásként a kormány azt találta ki, hogy a rendőrségnél határvadász századokat létesítenek.

Nyilván, hiszen az alapvetően rendvédelmi feladatokra kiképzett, nem megfelelően felszerelt és a szükséges ismeretekkel nem rendelkező (hiszen nem ez a feladatuk) rendőrök helyett kifejezetten a feladatra képzett emberek kellenek.

Akiken persze ugyanúgy ott lesz a politikai nyomás, a felszerelésük és a körülmények csigalassúsággal javulnak csak… Miközben a határvadászok az egyébként is toborzási problémákkal küzdő Honvédség elől is elszívják a jelentkezőket.

A Jobbik szakpolitikusai és a megkérdezett szakemberek szerint körülbelül 8 ezer határőr tudná hatékonyan megvédeni a határokat. Határvadászból most körülbelül 3 ezer van. Az ORFK szerint ugyan 3700 határvadásszal is boldogak lehetnénk, de ennek hatoda hiányzik, ennek következtében a rendőrök még egy évig túlórázhatnak, hogy a határ őrizetét biztosíthassák. Mindezt több évvel a migránsválság kezdete után.

Legutóbb Sas Zoltánnal, a Jobbik szakpolitikusával beszéltünk arról, mennyibe kerülne a határőrség fenntartása – ezt 60 milliárd forintra becsülik évente. Jelenleg csak a rendőri állomány határvédelem miatt túlórái ennek negyedét-harmadát adják költségben (16-20 milliárd forint évente).

Ez nem a felszerelés, élelmezés, szállítás, hanem a túlszolgálat költsége. Egyszerűen az kerül ennyibe, hogy a rendőrök a határon szolgálnak ahelyett, hogy ezt egy erre rendelt szerv tagjai tennék.

Egyszerűen nincs olyan racionális érv, ami amellett szólna, hogy ne legyen önálló határőrségünk. Tehermentesítené a rendőröket, hatékonyabbá tenné a határok őrzését, és még csak drágább sem lenne. A rendőri túlórákból és a rendszeres migránsellenes kampányok költségéből kis túlzással már fenn lehetne tartani a szervezetet.

Szóval mi az akadálya a felállításának? Nyilván az, hogy a Jobbik kezdeményezte, és az LMP is támogatja. Ahogy a kerítés esetében, valószínűleg itt is egy olyat húzna a Fidesz, hogy először ellenzik, az ellenzéki javaslatokat lesöprik, majd saját ötletként tálalják. Aztán egy év múlva kampányt építenek rá, hogy a Jobbik és az LMP mindig a határőrség ellen volt…

Szerinted mindegy, ki őrzi a határt?

Önálló határőrség kell, jól felszerelt és megfelelően képzett határőrökkel
A rendőrök is őrizhetik, ha végre megoldják a szervezési gondokat
Teljesen mindegy, az a lényeg, hogy a kerítés álljon, az ember nem számít

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

3.9/5 17 értékelés
17 értékelésX
Hazugság! Dehogy is! Középszerű! Egyet értek! Nagyszerű!
23.5% 0% 0% 11.8% 64.7%
2018-03-09T10:51:52+00:00