Hogyan engedd el, aki megkülönböztető jelzéssel érkezik mögéd?

Pánikoltál már be, amikor egy szirénázó autó érkezett mögéd a városban? Pedig félreállni, lehúzódni vagy megállni, ha jön a villogó, szirénázó mentő- és rendőrautó: nem is olyan nehéz, gondolnánk. De csak elméletben.

Az egyik gond, hogy sok autós nem is tudja pontosan, mi számít megkülönböztető jelzésnek. A másik pedig, hogy sietni akarunk akkor is, amikor nem kellene. És az átlag autósnak arról is csak halvány elképzelései vannak, kit kell elengednie. A rendőrt? A mentőt? A tűzoltót? Vagy mindegyiket? És csak akkor, ha szirénázik? Vagy az is elég, ha villog?

Nem mind megkülönböztető jelzés, ami annak látszik

Kezdjük a legelején: az úgynevezett megkülönböztető jelzésből több is van. Egy ilyen jármű fény és hang segítségével is felhívhatja magára a figyelmet. Megkülönböztető jelzésnek számít a „villogó kék fényjelzés”, illetve a sziréna, de a KRESZ 42. §-a szerint más „váltakozó hangmagasságú más hangjelzés” is.

A 12/2007. (III. 13.) IRM rendelet, amely a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének és használatának szabályairól szól, tovább árnyalja a dolgot. A kék mellett a villogó kék-vörös szín is megkülönböztetőnek számít.

A megkülönböztető jelzés ráadásul nem ugyanaz, mint a figyelmeztető. Az utóbbi például a sárga villogó fény, ilyet használnak például a hóeltakarítási munkálatokban résztvevő járművek.

Honnan tudod, kit engedj el?

Mondhatnánk azt is, hogy azt, aki közfeladatot lát el, bár ez igen tág fogalom.

Akit biztosan előre kell engedned, ha ilyen jelzést használ: a mentőket, a tűzoltókat, rendőröket – és a katasztrófavédelem járműveit is.

Szóval az alapszabály: minden járművel, minden helyzetben elsőbbséget kell nekik adnod, hogy akadály nélkül tovább haladjanak. De félre is húzódhatsz, vagy ha tudsz, meg is állhatsz. Hogy ezt a gyakorlatban milyen nehéz kivitelezni, mindenki tudja, aki átélt már ilyen helyzetet. Nem csak azért, mert valójában minden egyes közlekedési helyzet más és más, így nem lehet sablonokban gondolkozni. Hanem azért is, mert hajlamosak vagyunk túlgondolni a dolgot.

Lássunk pár jellemző közlekedési helyzetet, ahol a saját dolgunkat nehezítjük.

Te sietnél, a sávodban egy rendőr/mentő/tűzoltó (szerinted) cammog előtted

Ha előtted halad egy kéken villogó fényt használó vagy szirénázó mentő, rendőrautó vagy tűzoltó, csak annyit tehetsz, hogy nem akadályozod semmiben. Ilyen helyzetben egyértelmű a szabály: előzni tilos. Sőt, a követési távolságot is úgy kell megválasztanod, hogy az biztonságos legyen a többiek számára. Ne tapadj rá, legyél türelmes.

Vagy épp ellenkezőleg: a mentő siet előtted és te is kedvet kapsz hozzá, ezért követed…

Nagyon egyszerű: ne tegyél ilyesmit. Ne élj vissza azzal, hogy esetleg úgy tűnik, a megkülönböztető jelzést használó jármű előtted tisztogatja az utat.

Azt hiheted, ritka az olyan bunkó autós, aki így akarna gyorsabban odaérni valahová, pedig ha figyelsz, magad is sokat láthatsz. Én a héten kettőt is – egyik esetben a városban 70-nel száguldó mentő után egy kis Suzuki gondolta úgy, hogy jó ötlet nem egész 3 méterre (!) követni, és így áthúzni a piros lámpán egy forgalmas kereszteződésben…

És ha egyszerre villog és szirénázik?

Ugyanaz: adj elsőbbséget, húzódj félre, állj meg, ha tudsz. Akár kék fény, akár hangjelzés, akár mindkettő, az érintett jármű megkülönböztetőnek fog számítani.

Egyet jegyezz meg: nagyon nem véletlen, hogy valaki szirénázva-villogva érkezik. Maradj nyugodt, és keresd a lehetőséget, hogy elengedhesd, de úgy, hogy biztonságban légy te, ő, és a környezetetekben mindenki más. Ha pánikolva a járdára hajtasz a mentő elől, a következő már lehet, hogy oda érkezik…

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

4/5 7 értékelés
7 értékelésX
Hazugság! Dehogy is! Középszerű! Egyet értek! Nagyszerű!
14.3% 0% 14.3% 14.3% 57.1%
2018-01-19T09:35:58+00:00