Hódos Béla tűzoltó volt, (lélekben) tűzoltó most is, és – hála az ítéletnek – újra tűzoltó lesz

Kereken öt évi huzavona után Hódos Béla tűzoltó főtörzsőrmester ismét a tűzoltóság aktív állományú tagja lesz! A Fővárosi Törvényszék, mint másodfokú bíróság ítélete alapján a Főváros Katasztrófavédelmi Igazgatóság jogellenesen mentette fel a szolgálat alól Hódos Béla tűzoltó főtörzsőrmestert, a FTSZ irodavezetőjét, akit a Fővárosi Tűzoltók Szakszervezete védettként jelölt meg a 2012-es átszervezés során.

Új katasztrófavédelmi törvény, átszervezés, tisztogatás

2012. január elsején lépett hatályba az új katasztrófavédelmi törvény, amely új feladatrendszerhez új szervezeti struktúra kialakítását kívánta meg a fegyveres testületek és katasztrófavédelmi szervezetek vonatkozásában. Az átszervezés célja a szervezet reagálóképességének fokozása, valamint a humán erőforrások hatékonyabb elosztása, a végrehajtás erősítése volt.

A tervek szerint a szervezeti átalakulás nem járt volna létszámcsökkenéssel és elbocsájtásokkal, sőt a hírek létszámbővülésről szóltak. A polgári alkalmazottak számát csökkentették, a hivatásosok számát növelték. A közalkalmazottak jelentős részét hivatalos állományba vették, míg egy részük áthelyezésre került szervezeten belül.

A szervezeti átalakulás a munkavállalók 65%-át nem érintette, de ahol változás volt, ott az átszervezésről a Főigazgatóság konzultált az érdekképviseletekkel. Sajnos azonban nem mindenhol történtek úgy a dolgok, ahogy a „nagy könyvben” meg volt írva.

Hódos Béla esete

2012. év elején a FKI felmondja az FTSZ-szel kötött megállapodását és a kollektív szerződés módosítását indítványozza. Február 17-én a szakszervezetet értesítik, hogy elindulnak a munkavállalókkal az átalakítással kapcsolatos egyeztetések, mire a szakszervezet több, képviseleti joggal rendelkező tisztségviselőt is kijelöl, köztük a FTSZ irodavezetőjeként dolgozó Hódos Béla tűzoltó főtörzsőrmestert.

Március 6-án értesítik a FKI-t arról, hogy Hódos Béla is képviseleti jogot kapott, amelyet az igazgatóság írásban tudomásul vett, majd március 27-én átszervezési egyeztetés keretében először megkísérlik áthelyezni Hódost, aki az FTSZ-szel való egyeztetést hiányolva visszautasítja áthelyezését. Végül a FKI arra hivatkozva, hogy posztja megszűnt és nem tudnak neki a korábbi szolgálati helyén másik állást felajánlani, megszünteti Hódos munkaviszonyát.

A szakszervezet egy pillanatban sem hagyta annyiban a dolgot, a per első- és másodfokon is járt, majd Felülvizsgálati kérelem után a Kúria asztalára került, amelynek döntése alapján visszatért másodfokra. A bíróság arra hivatkozva marasztalta el végül az FKI-t, hogy Hódos áthelyezésével kapcsolatban egyeztetnie kellett volna a szakszervezettel és védett személyként jogellenesen szüntette meg a munkaviszonyát. Az ítélet Hódos Bélát eredeti beosztásába helyezte vissza, valamint megítélte számára elmaradt bérét és annak kamatait is.

Mit gondolsz a cikkünk tartalmával kapcsolatban?

Kérünk szavazz az alábbi lehetőségek egyikére, hogy még jobb cikkeket készíthessünk Neked!

Alapvetően egyetértek
Részben egyetértek
Nem értek egyet

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

0/5 0 értékelés
0 értékelésX
Hazugság! Dehogy is! Középszerű! Egyet értek! Nagyszerű!
0% 0% 0% 0% 0%
2018-03-08T16:45:13+00:00