Határeset: ezért hülye ötlet, hogy nincs határőrségünk

2007-ben az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium – önmagában is unikum, hiszen jogállamokban az ítélkező és a végrehajtó hatalmat szét szokás választani – úgy döntött, nincs szükségünk önálló Határőrségre, és a továbbiakban az államhatár őrzését a rendőrségnek kell ellátnia. A döntés védelmében persze az is felhozható, hogy ez minden európai államban így volt, kérdés azonban, hogy a szükségszerűség szülte-e a döntést, vagy a mindenáron való igazodási kényszer.

Ezzel hatvanegy év után megszűnt egy speciális fegyveres erő, s vele egy különleges katonai-rendvédelmi kultúra. A személyi állomány sorsa furán alakult. Egyes határőr parancsnokokat megyei rendőrkapitánnyá neveztek ki, mások vagy kék egyenruhát öltöttek, vagy elhagyták a szolgálatot.

Való igaz, 2007-ben igen kevés ok mutatkozott egy, a hidegháborús viszonyokra tervezett speciális határvédelmi erő fenntartására. A vasfüggönyt rég lebontották, délszláv szomszédaink is felfüggesztették egymás lemészárlását néhány évtizedre. A Határőrség sosem elsősorban a mindennapi határrendészeti feladatok kedvéért létezett. Az útlevelet a repülőtéren vagy a fuvarlevelet a határon nem bonyolult feladat elkérni, rendőrök is végezhetik, sőt, egyes országokban (pl. USA) ezt egyszerűen civil alvállalkozókra, közönséges biztonsági cégekre bízzák.

A Határőrség felszámolásával azonban megszűnt az a képesség, hogy hirtelen krízishelyzet esetén egy kifejezetten erre kiképzett katonai erő gyorsan és szakszerűen lezárja a határsávot, ellenőrző pontokat állítson fel, és szükség esetén akár tömeges behatolással szemben is hatékonyan lépjen fel. A határőrök specializált felszerelése és helyismerete a beszivárgó illegális vagy akár ellenséges elemekkel szemben rendkívüli előnyt biztosított, amivel a rendőrség csak korlátozottan rendelkezik.

2015-ben a rendőrség látványosan csődöt mondott a déli határon. Pedig nem egyik percről a másikra alakult ki a krízis, lett volna idő felkészülni. De a rendőrség nem specializált erő. A határrendészet csak az egyik feladata, amit pont úgy lát el, mint bármi mást (és most ne menjünk bele, hogy azt hogyan). Nem csoda, hogy az lett az eredmény, ami.

Panaszkodni mégsem az egyenruhásoknak kell. Mint a rendőrségi törvény első szakasza tartalmazza, a rendőrség feladata kizárólag határforgalom ellenőrzése, nem pedig a határ őrizete. Ez a fő különbség az egykori Határőrség és a rendőrség között.

Szükségszerűség vagy romantikus nosztalgia a Határőrség visszaállításának vágya? Tény, hogy megszüntetésével egy évtizedes szolgálati kultúra enyészett el, amely ráadásul több évszázados hagyományokra nyúlt vissza. Alig száradt meg a tinta a feloszlató rendeleten, máris kaptunk a nyakunkba egy olyan határkrízist, hogy csak pislogtunk. Jó ötlet volt több száz év után megszüntetni a dedikált határőrséget, csak mert 2007 és 2015 között, nyolc évig pont nem volt rájuk szükség?

Mit gondolsz a cikkünk tartalmával kapcsolatban?

Kérünk szavazz az alábbi lehetőségek egyikére, hogy még jobb cikkeket készíthessünk Neked!

Alapvetően egyetértek
Részben egyetértek
Nem értek egyet

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

0/5 0 értékelés
0 értékelésX
Hazugság! Dehogy is! Középszerű! Egyet értek! Nagyszerű!
0% 0% 0% 0% 0%
2018-04-04T09:36:31+00:00