Eredményes országvédelem határőrség nélkül? Ugyan már!

Az esőtől szemeteszsákkal védik magukat. Az élelemmel néha rágcsálókkal “osztoznak meg”, de néha egyáltalán nem is kapnak ételt. Néha tömegesen betegednek le a rossz körülmények miatt. Azt hiszed, a migránsokról beszélek? Fenét: mindez a határt őrző rendőrökre igaz.

Ez mind komoly.

A rendőrszakszervezetek közül többen is jelezték az elmúlt években, hogy botrányosak a körülmények. Az FRSz például finoman arra volt kíváncsi, miért saját pénzből kell fedezni az étkeztetést, vagy hogy miért vezényelnek hajnalban több száz próbaidős rendőrt a határra hónapokra úgy, hogy még az élelmezésük sincs megoldva. Ja, és hogy nem, hogy napidíjat nem kapnak, de a karácsonyt is ott töltik.

A TMRSz-t érdekelte volna, mégis miért betegednek le tömegesen calicivírustól az állomány tagjai (bár ez nem nagy rejtély a siralmas körülmények miatt).

Olyan is fordult már elő, hogy az élelmezési csomagban plusz fehérje is érkezett – igaz, egér formájában…

Leváló talpú bakancsok. Szekrény, szék, asztal, függöny nélküli, siralmas tömegszállások.

Az ORFK meg általában lenyilatkozza, hogy minden rendben van. A kormányközeli lapok közölnek néhány lelkesítő számot a körülmények javítására fordított milliárdokról. A rendőr tovább fagyoskodik a sárban, étel és megfelelő felszerelés nélkül.

Mindez nem másról árulkodik, mint káoszról – olyan káoszról, amelyet a kormány nem képes kezelni, vagy egyszerűen nem akar.

A határok őrzésének feladata természetesen létfontosságú – nem csak az ország, Európa határait is őrizzük, a feladat hatalmas.

Ehhez képest a rendőrségi állomány ötletszerű áthelyezéseivel igyekszünk ezt megoldani, felkészületlen embereket olyan feladatra kényszerítve, amelyre sohasem képezték ki őket, s olyan felszereléssel, amely köszönőviszonyban sincs a követelményekkel.

Mostanra nyilvánvaló, hogy az önálló határőrség visszaállítása az egyetlen lehetőség.

Furcsa, hogy ezt a Jobbik ismerte fel egyedül – és nem mondjuk a kormány, amely az országot nyolc éve irányítja. A párt egyértelműen a Határőrség intézményének visszaállítását tűzte ki céljául – és nem csak azért, mert évek alatt sem sikerült rendezni a kaotikus helyzetet.

Hanem azért is, mert a határőrök akkor a leghatékonyabbak a határok őrzésében, ha ismerik is azokat. Könnyű belátni, hogy legjobb, ha a határőröket a helyi lakosságból toborozzuk – akik rendelkeznek helyismerettel, helyi kapcsolatokkal, akik otthonosan mozognak a környéken.

Így sokkal hatékonyabban biztosíthatjuk a határőrzést, mintha próbaidős gimnazistákat rendelünk megfagyni a határra – szakembereket, elhivatott profikat állíthatnánk oda a megfelelő felszereléssel.

Nem egy kerítés az, ami megállítja a migránsokat, nem a drót az, ami megállítja az illegális bevándorlást. Hanem az emberek – képzett és jól felszerelt emberek, akik ezt a határzárat képesek fenntartani, és továbbra is biztosítani az ország védelmét. Ezt jelenleg egyetlen politikai erő látja csak így – és sokkoló módon ez nem a kormányon lévő Fidesz, amely kizárólag a bevándorlás megállítására építi a kampányát évek óta.

Hogy ne csak a levegőbe beszéljek, megkérdeztem Sas Zoltánt, a Jobbik Nemzetbiztonsági és rendvédelmi kabinetének elnökét, szerinte mennyibe kerülne a határvédelem. A szakember elmondta, ellenzékből sajnos nehéz felmérni azt, maga a visszaállítás mennyibe kerülne, mert nem férnek hozzá a szükséges dokumentumokhoz, mint például az ingatlanok helyzete (laktanyák, őrsök), technikai eszközök megléte, (speciális járműpark, optikák stb.).

Ellenben az éves működtetési költséget viszonylag pontosan meg tudják mondani, ez 60 milliárd forint lenne. Összehasonlításképpen: az elmúlt 2 évben ennél már jóval többet költött a kormány arra, hogy a migránsokkal riogasson plakátokon – ahelyett, hogy mondjuk tényleg megszervezi a határok védelmét ebből a pénzből.

Szerinted is szükség van az önálló határőrségre?

Mindenképpen, máshogy nem tudjuk hatékonyan őrizni a határainkat.
Talán, de nem olyan sürgős az.
Nem, a rendőrség tökéletesen elbír a feladattal.

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

3.2/5 22 értékelés
22 értékelésX
Hazugság! Dehogy is! Középszerű! Egyet értek! Nagyszerű!
27.3% 13.6% 9.1% 13.6% 36.4%
2018-02-28T11:53:09+00:00