Ellenséggel nem, sugárzással talán tudna kezdeni valamit a honvédség

A sorkatonaság megszűnése óta a társadalom alaposan elvesztette kapcsolatát a Magyar Honvédséggel. Ma már a civilek közül csak a haditechnika iránt érdeklődők vannak nagyjából képben, mi történik a csapatoknál. Optimizmusra azonban semmi ok, Magyarország továbbra is ugyanolyan védtelen, ahogy az elmúlt mintegy ötven évben hagyományosan. Ráadásul a közelmúltbeli haderőfejlesztések riasztó irányba mutatnak.

Első pillantásra semmilyen különösebb meglepetés nem éri, aki végignézi az elmúlt húsz év honvédségi eszközbeszerzéseit. A hidegháborús felszerelések egyre inkább elavultak, ezeket kivonták a hadrendből, de sokszor nem váltották fel modernebb eszközökkel, megszűntek a valamikori képességek.

Így például ma már nincs önjáró tüzérségünk, alig maroknyi harckocsink maradt, harci helikopterek csak papíron léteznek. A jelenlegi védelmi doktrína úgynevezett könnyűlövészekre épít, azaz különösebb nehézfegyver-támogatás nélküli gyalogos katonákra. E csapatoknak nem a honvédelem az elsődleges feladatuk, hanem a külföldi missziókban való részvétel, olyan országokban, ahol magyar katonának igen kevés keresnivalója van.

Kormányokon átívelő magyarázat, hogy az úgynevezett „szövetségi kötelezettségeinket” teljesítjük ezzel, bár valószínűleg mi vagyunk az egyetlen NATO-tagállam, akik ezt a bizonyos kötelezettséget puszta szívjóságból és önzetlenül vállaljuk. Nem pedig azért, hogy katonai jelenlétünk a későbbi gazdasági haszon megalapozója legyen.

Nézzünk körül Boszniában, ahol holland békefenntartók állomásoztak a kilencvenes években. Ma mindenhol holland bankok, biztosítók és más cégek logóit látjuk. Hogy is állunk a magyar befektetésekkel akár ugyanott, akár például Irakban?

Egy erősebb rendőrség szintjén…

Az elmúlt húsz év összes haderőfejlesztése kizárólag kézifegyverek és más könnyű eszközök beszerzésére korlátozódott. Az egymást követő kormányok ad hoc jelleggel vásároltak be különféle teherautókat és más szállító járműveket. (Zárójelben: csak igen ritkán hazai forrásból, például a Rába kiváló termékeiből.) Egyes külföldi missziókat teljesítő csapatok kaptak pár levetett és elavult aknabiztos (MRAP) járművet és amerikai kézifegyvereket.

Mindez azonban éppen csak egy erősebb rendőrség felszerelésére elegendő. Hogy honvédségünk ezáltal teljes mértékben képtelenné vált az ország megvédésére hagyományos támadás esetén, eleve riasztó, de ezzel igazából már évtizedek óta együtt élünk. Arra azonban nincs magyarázat, hogy ennek ellenére miért fejlesztik évek óta gőzerővel a csak atomháború esetén használható sugárfelderítő és -mentesítő képességeket?

A hidegháború idején kevés ilyen irányú katonai fejlesztés zajlott Magyarországon. A kétezres évek elején azonban hirtelen egyre több ilyen projektről lehetett hallani a HM Technológiai Hivatal híradásaiból. A Magyar Honvédség Görgey Artúr Vegyvédelmi Informatikai Központjában például olyan helikopterre függeszthető sugárzás-felderítő eszköz készült, amely nagy távolságból képes megállapítani egy sugárszennyezett terület kiterjedését, a szennyező anyagok fajtáját.

Megépült egy kiváló terepjáró gépjármű, a Komondor, azonban érdekes módon az első prototípus nem mondjuk parancsnoki kocsi vagy járőrautó lett – arra amerikai Humvee-ket használnak honvédeink – hanem vegyi, biológiai és sugárfelderítő szakjármű.

Az elmúlt években pedig a polgári védelem is rendszeresen gyakorolta nukleáris szennyezéssel járó rendkívüli események elhárítását – talán sokan emlékeznek arra a pár évvel ezelőtti gyakorlatra, amelyben egy atomreaktorral felszerelt műhold lezuhanását szimulálták, és a Csillagok Háborúja-utalásokkal vicceskedő sajtóközlemény szerint a becsapódás körzetében hiány lépett fel midikloriánból. Valamiért az Egyesült Államok kormánya is úgy gondolta, hogy ezek után sugárfelderítő járműveket kell adományoznia a magyar hatóságoknak. Köszönjük szépen, de miért lett ez hirtelen ennyire fontos?

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

3.6/5 21 értékelés
21 értékelésX
Hazugság! Dehogy is! Középszerű! Egyet értek! Nagyszerű!
19% 0% 19% 23.8% 38.1%
2018-01-25T18:47:49+00:00