Egyenruhás civilben – otthon is csak „a rendőr” vagy?

Az egyenruhásokat a körbelengi egy különös légkör. A többség némi tisztelettel tekint rájuk, esetleg kisebb-nagyobb félelemmel – például, ha nem közlekedtünk teljesen szabályosan, és meglátjuk a rendőr egyenruháját… Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az a katona, rendőr, tűzoltó egyben ember is, aki a hétköznapokban egyébként ugyanolyan, mint bárki más. De vajon tényleg tud ugyanolyan lenni? A hétköznapokat nem szövi át ez a fajta foglalkozás?

Elvárás a példamutató viselkedés

Nos, a rendőrökkel szemben kifejezetten elvárás, hogy civilben is legyenek tudatában annak, hogy milyen viselkedés megengedett. Egészen konkrétan jogszabály mondja ki, hogy hivatásos szolgálatra méltatlan az, aki a szolgálaton kívüli magatartásával a fegyveres szerv működéséhez szükséges közbizalom fenntartását súlyosan veszélyezteti. Magyarul, ha rendőr vagy, civilben sem drogozhatsz, nem hadonászhatsz fegyverrel stb., különben a rendőrség hitelességét veszélyezteted.

Egyébként arra is van szabály, hogy a civil rendőr intézkedhet, sőt, intézkednie kell, ha valamilyen szabály-, illetve törvénysértést tapasztal. Természetesen rögzítették azt is, hogy mely esetekben elvárt az intézkedés, és mikor jobb, ha nem tesz a civil egyenruhás semmit. A nem megfelelő eljárás leszerelést is eredményezhet.

És mi a helyzet otthon?

Érdekes kérdés az is, hogy a magánéletben egy egyenruhás mennyire tudja elfelejteni és elfeledtetni a környezetével a szakmáját. Ez nem olyan egyszerű, mint gondolná az ember.

Nálunk van a családban rendőr, és bizony egy-két poén erejéig mindig előkerül a foglalkozása. Például, amikor családi ebéden az egyik unokatestvér mesélte, hogy egész nyáron lejárt jogsival furikázott, valaki az asztal másik végéből megjegyezte, hogy „itt ül ám a rendőr, csak óvatosan a vallomásokkal”. Ezek a helyzetek mindennaposak, bár nyilvánvaló, hogy csak ugratás. Ettől függetlenül felvet érdekes kérdéseket: mi van akkor, ha a rendőr egy barátról, pláne családtagról tudja meg, hogy szabályt szeg…?

A rendőrök elviekben nem adhatnak ki információkat engedély nélkül balesetekről, bűnügyekről, folyamatban lévő nyomozásokról. Erősen kérdéses ugyanakkor, hogy ez mennyire valósul meg családon belül, ha egy olyan ügyről van szó, ami valamiért érdekesebb a családtagoknak, akár azért, mert ismerőssel történt. A szabály egyértelmű, de ez is az a helyzet, amikor nehéz betartani az előírásokat, és meghúzni a határokat a munka, illetve a magánélet között.

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

4.3/5 6 értékelés
6 értékelésX
Hazugság! Dehogy is! Középszerű! Egyet értek! Nagyszerű!
0% 0% 16.7% 33.3% 50%
2018-01-25T18:43:55+00:00