Beszóltál a rendőrnek? Százezer, vagy leülöd!

Magyarországon jelenleg nem számít szabálysértésnek a hatósági személy sértegetése. Pedig kellene, több szempontból is.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy bármit beszólhat bárki a rendőröknek intézkedés közben, ebből nem származhat semmilyen problémája. Persze a valóságban azért származik, mivel aki nem megfelelően viselkedik, annál a legtöbb esetben lehet okot találni némi rendőri intézkedésre. De hivatalosan maga az, hogy úgy beszél valaki rendőrökkel, ahogy nem kellene, nem büntethető.

Mindennapos a sértegetés, anyázás, fikázás

Nagyon sokan tudják, és ki is használják, hogy önmagában a beszólogatás nem szabálysértés. Ami annyit jelent, hogy rendőrök nagyon durva és méltatlan bánásmóddal találkoznak nap, mint nap a munkájuk végzése során. A másik oldalon állók ugyanis gyakran elfelejtik, hogy a rendőr is ember, aki csak a munkáját végzi, és nem azért él, hogy az ő életüket megkeserítse.

Persze nyilvánvalóan nem tetszik, amikor a rendőr intézkedik ellenük, és nem örülnek neki, de ez a társadalom saját, jól felfogott érdekében történik. Mégis, mindennapos, hogy a rendőröket sértegetések, szóbeli atrocitások érik, amik hosszútávon akár ahhoz is vezetnek, hogy belefásulnak a munkájukba, kiégnek, és elhagyják a pályát. Ez pedig senkinek sem jó, ugyanis így is nagyon kevés rendőr van.

Egyre kevesebben tartanak a rendőröktől

Ma már nincs meg az az alapvető tisztelet, ami régebben megvolt a rendőrök felé. Az anyázás, szidalmazás, becsmérlés ellen nem is igazán vannak eszközeik. Elég nehéz úgy érezni, hogy a lakosság érdekében dolgoznak, és jót tesznek, amikor ezt kapják vissza.

A helyzetre megoldást lehetne, ha valamilyen módon büntethető lenne a hatósági személy sértegetése. Vannak még, akik nincsenek vele tisztában, hogy jelenleg nem büntethető, és ők igyekeznek is visszafogni magukat, amikor rendőri intézkedés zajlik, bármennyire is nem tetszik nekik a helyzet. Egyre többen vannak azonban olyanok, akik vagy nem ijednek meg, vagy tisztában vannak vele, hogy nem büntethető ez a viselkedés, és válogatás nélkül szórják a szitkokat.

Fontos a tekintély helyreállítása

A rendőri tekintély helyreállításához, fenntartásához nagyon is szükségszerű lenne, hogy szabálysértésnek számítson a hatósági személy elleni szóbeli fellépés, sértegetés, szidalmazás. Így lenne konkrét eszköz a rendőrök kezében erre az esetre, ami valószínűleg gyorsan eredményt hozna. A legtöbb ember ugyanis csak addig bátor, amíg tudja, hogy a másik tehetetlen vele szemben. Abban a pillanatban, hogy következményei vannak a tetteiknek, már kicsit kisebb a mellény.

Ebben a szakmában a tekintély nagyon fontos ahhoz, hogy egyrészt hatékonyabban tudják végezni a rendőrök munkájukat, másrészt pedig, hogy kevesebben hagyják el a pályát, és kevesebben égjenek ki. Ennek pedig jó eszköze lenne, ha nem lehetne egy hatósági személyt következmények nélküli sértegetni.

Mit gondolsz a cikkünk tartalmával kapcsolatban?

Kérünk szavazz az alábbi lehetőségek egyikére, hogy még jobb cikkeket készíthessünk Neked!

Alapvetően egyetértek
Részben egyetértek
Nem értek egyet

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

2.9/5 12 értékelés
12 értékelésX
Hazugság! Dehogy is! Középszerű! Egyet értek! Nagyszerű!
25% 25% 8.3% 16.7% 25%
2018-03-08T16:56:02+00:00