Az államtitkár nem érti, 25 év után miért nem keres más munkát a tűzoltó

Míg korábban túljelentkezés volt a tűzoltói állásokra, ma már toborozni kell az újoncokat – és az sem megy éppen fényesen. A rendőri állomány már alig bírja a túlórákat, rendes feladatait is nehezen látja el a létszámhiány miatt. A büntetés-végrehajtásban is igen komolyak a gondok, a belső feszültségek.

Egykor nem volt  olyan érintett szakmai szervezet, amely ne hívta volna fel a kormány figyelmét arra, hogy rettenetes ötlet a egyenruhás állomány korkedvezményes nyugdíjazásának szigorítása.

Süket fülek, cinikus mondatok

Sokan nem emlékeznek, de az Emberi Jogok Európai Bíróságának ezt a levelet küldte a Fidesz, miután a Belügyi Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) hozzájuk fordult a szolgálati nyugdíjak ügyében: „a fenntarthatatlan és igazságtalan közteherviselési rendszer része volt az, hogy a rendőrök és katonák kedvezőbb feltételekkel mehettek nyugdíjba, mint bárki más, sőt, akár korábban is. A szolgálati nyugdíj eltörlése „igazságos lépés”

Felmerül a kérdés: milyen társadalom az, amely a legkeményebb, legstresszesebb munkát végző, folyamatosan a társadalomért, állampolgárainak biztonságáért, életének védelméért fokozott kockázatokat is vállaló, dolgozó emberekre úgy tekint, mint akik igazságtalanul részesednének bizonyos kedvezményekben?

Munkakerülők?

Már 2013-ban világosan látszott, hogy a rendőrök felhagytak a nyugdíjba vonulással, viszont annál lelkesebben kezdtek átszivárogni a civil szférába, ahol esetleg meg is becsülik őket, legalább a fizetés magasabb, ha már nincs kedvezményes nyugdíj. Legalább biztosabb megélhetést találnak kevésbé stresszes munkával. A 2012-es változtatás tökéletesen érthetetlen volt mindenki számára. Furcsa volt az is, hogy néhány évvel korábban még épp a Fidesz védte a korkedvezményes nyugdíjazást a Gyurcsány-kormánnyal szemben.  Ilyen változás, fordulat persze sok volt már a Fidesz életében, de talán most már túl sok, nem?

Rétvári Bence egykor  minden korábbinál komolyabb sértésben részesítette az egyenruhásokat, amikor munkakerüléssel vádolta a korkedvezményesen nyugdíjba vonulókat, és azon értetlenkedett, hogy aki komoly fizikai megterheléssel járó munkát végez, az pár évtized után miért nem keres magának új állást. Hiszen ott majd kíméleti a fizikumát és többet is kereshet, mintha nyugdíjba menne.

Ez most nem a politikáról szól, jelen sorok  szerzője nem politizál. De ennyiből látszik, hogy Rétvárinak és társainak megszakadt a kapcsolatuk a valósággal, és fogalma sincs az egyenruhás hivatástudatról, valószínűleg azért, mert neki nincs ilyen….

Azért körülnéztem, ki mit mond  témában. A Jobbik például mindig is úgy gondolta, és nem csak most a választások előtt, hogy a korkedvezményes nyugdíj természetes része a rendszernek, és a kiszámítható életpálya modell bevezetése mellett érvelnek, amelyre sajnos mindmáig nem került sor. Szerintük vissza kell vezetni a kedvezményes nyugdíjazás rendszerét! Reméljük, elő is teremtik majd rá a pénzt, és nem beszélnek a levegőbe a fiúk.

Biztatónak látszik még, hogy az LMP is a korábbi állapotok visszaállítását látja megoldásnak, bár az ő hatalomra kerülésüknek nem nagy az esélye. A Jobbik belebegtette, hogy végső esetben koalícióra is hajlandó a nem lejáratott, 21. századi pártokkal, az mindenképp bíztató, hogy ebben legalább nem kell majd vitatkozniuk!

Mint (nem korkedvezményes) egyenruhás nyugdíjas, látom, hogy az egyenruhások között mindmáig igen sok a Jobbik-szimpatizáns, csak persze ezt ma nem lehet nyíltan vállalni, mert abból baj lenne…A jelenlegi rendőri vezetés is professzionális,, és azzal kell gazdálkodnia, ami van, a katonaság is értő kezekben van, de sajnos minden a politikától bűzlik. Az egyenruhás szervezeteknek messzemenően politikailag lojálisnak, de függetlennek kellene lennie, e helyett “kiszolgáló” szervezetként működnek. Ha nem így látjátok , szóljatok.

Akárhogyan is: az ígérgetések ellenére a jelenlegi rendszerben nem sok esély van a változásra. Tervek évek óta vannak, de a valódi, tényeken alapuló megbecsülés annyira hiányzik. Nemsokára ezzel is (bérek) foglalkozom majd, csak még kutatok kicsit…

 

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

4.3/5 85 értékelés
85 értékelésX
Hazugság! Dehogy is! Középszerű! Egyet értek! Nagyszerű!
7.1% 4.7% 4.7% 15.3% 68.2%
2018-01-11T10:46:05+00:00