Állítólag nincs gond a tűzoltóságnál…de mi van a munkaerő és a tűzoltóautók hiányával?

A katasztrófavédelemmel kapcsolatban lassan minden héten napvilágot lát egy újabb hazugság. Úgy tűnik, ezekre az információkra már immunisak vagyunk, ezért a nagy részük nem vált ki különösebb reakciót – bár ennyi kamu után ez már talán nem is csoda.

Mintegy hatszor több idő kiérni

Az egyik mostanában felvetett probléma, hogy vannak olyan települések, ahol eddig volt a tűzoltást segítő létrás autó – most már nincs. Ez pedig gond, mert egy ilyen tűzoltóautóval 3-5 perc alatt lehet kivonulni a tűzesetekhez, nélküle azonban 15-30 percre nő ez az idő.

Persze ez csak egy durva becslés, könnyen elképzelhető, hogy ennél is több időre van szükség (például a rossz időjárási körülmények miatt).

A tűz azonban ezt nem veszi figyelembe és nem vár, hanem gyorsan – sokszor mindössze néhány perc alatt – elterjed és van, hogy áldozatokat is szed. Ennek során nem válogat, a kisgyerekektől és a házi kedvencektől kezdve a terhes nőkön át egészen az idősebb nagymamákig bárkire lecsaphat.

Mindez hatványozott probléma az emeletes épületeknél, ahol a tűz még gyorsabb és veszélyesebb.

Szintén szemet szúr a szegmensre jellemző munkaerőhiány – ami egyes nézetek szerint nem fennálló probléma. Homokba dughatjuk a fejünket azzal kapcsolatban, hogy a tűzoltóság működését gyakorlatilag gazdasági szempontokra helyezik.

De vegyünk egy életszerű példát. Egy gyorsbeavatkozó szerrel percekkel korábban ki lehet érni egy balesethez, a gyors és jól felszerelt, kifejezetten műszaki mentésekhez tervezett gép önállóan is alkalmas tűzoltásra.

Ki fog magyarázkodni a károsultaknak?

2013-hoz képest több mint 60-nal kevesebb tűzoltóautó van szolgálatban az országban, ami emberéletekbe kerülhet. Azt bezzeg senki nem kérőjelezi meg, szükség van-e az ország légvédelmét ellátó vadászrepülőkre. Valljuk be azért őszintén, egy légitámadásra azért kisebb esély van, mint arra, hogy tűz üt ki egy magas épületben.

A nagyobb és lomhább fecskendőkhöz viszonyítva egy ilyen tűzoltóautó méretének köszönhetően is hatékonyabb lesz, mert könnyebben tör utat magának egy zsúfolt autópályán – ezzel pedig emberi életeket menthet.

Csak azt kell eldönteni, hogy ki fog magyarázkodni az ezek miatt bekövetkező katasztrófák miatt azoknak, akik azért nem látják viszont a rokonaikat, mert nem értek ki időben a tűzoltók a katasztrófához. Vagy megemlíthetjük azokat is, akik szinte földönfutóvá válnak egy szerencsétlenség következtében – ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni ez talán a jobbik eset.

A magukat szekértőnek gondoló nyugdíjasok, határőrök, rendőrök szerint azonban sem munkaerőhiány, sem a tűzoltóautók kivonásával nincs probléma. Felmerül viszont a kérdés, hogy mindezt mire alapozzák. A helyzet eléggé hasonlít ahhoz, amikor egy utcáról találomra betévedt ember akar receptet felírni egy páciensnek, aki torokfájás miatt megy orvoshoz.

Mit gondolsz a cikkünk tartalmával kapcsolatban?

Kérünk szavazz az alábbi lehetőségek egyikére, hogy még jobb cikkeket készíthessünk Neked!

Alapvetően egyetértek
Részben egyetértek
Nem értek egyet

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

4/5 5 értékelés
5 értékelésX
Hazugság! Dehogy is! Középszerű! Egyet értek! Nagyszerű!
20% 0% 0% 20% 60%
2018-04-02T18:35:36+00:00