A rendőrnek nem jár a fegyver, a politikusnak lazán?

A kormányzat ma a hivatásos állomány számára nem hosszabbítja meg a már megszerzett önvédelmi fegyverek tartási engedélyét, ami önmagában is furcsa. Különösen akkor, hogy ha figyelembe vesszük: épp a kormány az, amely szerint a migránsválság miatt fokozott terrorveszélynek vagyunk kitéve.

Két éve a Népszava is írt arról: több rendőrt is meglepetésként ért, hogy amikor lejáró fegyverengedélyüket meg akarták hosszabbítani, nem hivatalosan azt mondták nekik, hogy erre nem fog sor kerülni, lehetőleg ne is kérjék. „Természetesen nem minden rendőr tart önvédelmi fegyvert, de elmondható, hogy éppen azok kértek, és kaptak erre engedélyt, akik a bűnüldözés „sűrűjében” dolgoznak a mindennapokban”, írta a lap.

Akkor az a hír járta, a kormány szeretné, ha kevesebb éles lőfegyver lenne magánkézben – jogszabályt viszont nem hoztak, egyszerűen nem hosszabbítják meg a könnyedén elutasítható kérelmeket.

Ez bizony anomáliákat szül, hiszen a rendőr szolgálaton kívül is rendőr, sőt, ha bűncselekménnyel találkozik, kötelességük szolgálatba helyezni magukat.

Feltéve, hogy a terrorveszély tényleg olyan komoly, mint ahogy a kormány állítja, márpedig a kormánypárti média retorikája alapján nagyjából Szíria szintjén járhatunk, adódik tehát a kérdés: mit tesz egy szolgálaton kívüli rendőr, ha azt észleli, hogy valaki terrorcselekményt akar elkövetni? Rákiabál?

Azért van, akinek nem gond fegyvert tartania

“Ha egy befolyásos politikus vadásztársa vagyok, kaphatok önvédelmi fegyvert is, ha nem, még paprikasprayt sem tarthatok, mert az is szabálysértés.”

Így fogalmazott a Magyar Nemzetnek nagyjából egy éve a Kaliber magazin főszerkesztője, utalva arra, hogy a lőfegyverek szigorú szabályozása igazából egy helyen laza csak: bár a Belügyminisztériumban is vannak, akik még a vadászlőfegyvereket is betiltanák – csak hát nehéz lenne ezt egy olyan országban megtenni, ahol Semjén Zsoltnak köszönhetően az állatok hobbiból lelövöldözgetése állami szempontból „nemes élvezetnek” számít.

A probléma a Jobbiknak tűnt fel, akik azt ígérik: megszüntetik ezt a nemhivatalos tiltást, és lehetőséget biztosítanak arra, hogy azok, akik fegyveres szolgálatot látnak el, szabadidejükben is alanyi jogon hordhassanak fegyvert, ha az ezzel járó kötelezettségeket vállalják.

Veszélyesnek sem mondható, ha a rendőröknél szolgálaton kívül fegyver van, tekintve, hogy szándékos bűncselekményt rendőrségi fegyverrel gyakorlatilag soha nem követnek el a statisztikák alapján.
Adott esetben viszont életek múlhatnak azon, hogy a rendőrök képesek-e megvédeni magukat és az állampolgárokat akkor is, ha nincsenek szolgálatban.

Mit gondolsz a cikkünk tartalmával kapcsolatban?

Kérünk szavazz az alábbi lehetőségek egyikére, hogy még jobb cikkeket készíthessünk Neked!

Alapvetően egyetértek
Részben egyetértek
Nem értek egyet

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

4.1/5 17 értékelés
17 értékelésX
Hazugság! Dehogy is! Középszerű! Egyet értek! Nagyszerű!
17.6% 0% 5.9% 11.8% 64.7%
2018-04-07T17:17:18+00:00