Csalódtak a tűzoltók a katasztrófavédelemben

A politika évekkel ezelőtt rátette a kezét a katasztrófavédelemre, aminek súlyosabbnál súlyosabb következményeit a mai nap is nyögi a tűzoltó hivatás. Ráadásul hiába igyekeznek változásokat kicsikarni a különféle alulról jövő kezdeményezések, a vezetők összezárnak, és nem engednek utat a változásnak, sőt még a kritikának sem.

2016-ban már érezhető volt a feszültség

A 2016 januárjában szervezett taxisblokád apropóján, január 18-án az ország szinte valamennyi tűzoltódaruját Budapestre rendelték. A tűzoltó daruk politikai átcsoportosításával az Országos Katasztrófavédelem gyakorlatilag veszélyeztette az esetlegesen előforduló balesetek alkalmával szükséges életmentést is. Hiszen így a daruval történő beavatkozások során megtörténhetett volna, hogy a segítség nem érkezik meg időben, derül ki a Lánglovagok.hu beszámolójából.

És ha ez még önmagában nem lett volna elég, a 2016 februárjában hatályba lépett állománytábla csökkentette a vonulós tűzoltók számát, és bár a gépjárműfecskendők száma nőtt, a különleges szereké és a tartalék gépjárműfecskendőké jelentősen csökkent. Ezzel szemben a katasztrófavédelem a kéményseprő szakmát is integrálta, amely szintén ellenérzéseket váltott ki a tűzoltókból.

A helyzet csak tovább romlott 2017-ben

A Lánglovagok.hu konkrétan a csalódás éveként jellemzi a 2017-es évet, már ami a tűzoltók és a katasztrófavédelem helyzetét, illetve az utóbbi ténykedését illeti. Elsődleges problémaként hivatkoznak a hősi halottakra való megemlékezés folyamatos akadályozására.

A probléma természetesen ennél mélyebben gyökerezik, hiszen a 2006. augusztus 8-i műegyetemi tragédia, amelyben három tűzoltó életét vesztette, rávilágított arra, mekkora károkat okozott a politikai befolyás a tűzoltóság életében.

A megemlékezéssel – amely egyébként már nem csak a műegyetemi katasztrófára vonatkozik – a tűzoltók arra is felhívják a figyelmet, hogy a politikai nyomásra kitermelt alkalmatlan vezetők szakmailag és erkölcsileg is folyamatos romlást idéztek elő a szervezetben.

Fejetlenség, hozzá nem értés, urambátyámság

Ahogyan arra a fentiekben is kitértünk, a fő probléma a poltikai befolyás a katasztrófavédelem ténykedésében. Ennek következtében ugyanis a szakmaiatlan, pozíciójukat kapcsolataik révén megszerző és bebetonozó vezetők olyan mértékű károkat okoznak, amelyek a tűzoltók megítélésének folyamatos romlását eredményezi.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az egyre gyakrabban előforduló tévesztések, az érvénytelen engedélyek kiadása, és a hibázó vezetők minden áron történő védelme. A szomorú helyzet, amely az országot általánosságban sújtja, sajnos a tűzoltó hivatást sem kíméli.

Tetszett a cikk? Kérjük, értékeld!

4.7/5 112 értékelés
112 értékelésX
Hazugság! Dehogy is! Középszerű! Egyet értek! Nagyszerű!
3.6% 2.7% 1.8% 8% 83.9%
2018-02-09T17:43:50+00:00